Får hjälp med en brandskyddsbeskrivning

Jag planerar att bygga en fastighet på tomten, den ska användas som affärslokal i framtiden. Köpte en tomt för ett par månader sen och sitter nu och kikar på en brandskyddsbeskrivning av byggnaden.

En brandskyddsbeskrivning innehåller information som visar brand- och utrymningssäkerhet i fastigheten.

Jag har aldrig gjort en brandskyddsbeskrivning, så jag har tagit hjälp av en kollega som är byggtekniker. Han berättade för mig att det ska finnas med tydlig information om utrymning i lokalerna, d.v.s. en utrymningsstrategi för byggnaden. Det kan vara skyltar och utformningen av utrymningsvägar.

En specificering av brandtekniska installationer innebär att man listar saker som brandvarnare, eldstäder, pannrum, automatiska släcksystem m.m. Jag ska inte gå in för djupt i detaljerna utan vill istället hänvisa dig till den senaste uppdateringen på detta som finns på boverkets hemsida.

Den nya lokalen kommer jag hyra ut till företag i närområdet. Lokalen passar bra för kontorsarbete. Sen tidigare äger jag ett par lagerlokaler och jag har faktiskt lyckats hyra ut en av lokalerna till ett företag som bedriver padel. De verkar väldigt nöjda över lokalen och jag tror att de kan bli en bra och långsiktig hyresgäst. Att hyra ut lokaler är mödosamt, det svåraste är att hitta en stabil hyresgäst som stannar i flera år och betalar sina hyror i tid.

Utöver vanliga affärslokaler och lagerlokaler så äger jag en hel del skogsmark som jag hyr ut till jägare i trakten. Det finns en hel del vilt på mina marker och jag har hört flera jägare som lyckats fälla ett par älgtjurar senaste året. Har själv börjat bli lite sugen på att skaffa mig en jaktlicens så man kan få lite färskt kött på tallriken hemma. Älgstek är riktigt gott! Kan även tänka mig att käka vildsvinskött om det dyker upp framför gevärspipan.